Biografie

Lia Gurowitsch

Lia is een eigentijdse primitieve schilderes. Van jongs af aan was het duidelijk dat zij geboren was om te creëren. Handenarbeid en koken waren al heel vroeg favoriete bezigheden van haar.

Maar een goede meid is op haar toekomst voorbereid. Dus moest er een vak geleerd worden. Dat werd het kappersvak. Vanaf de eerste dag bleek dat een juiste keuze. Lia was een natuurtalent. Ze werd één van de topkappers van Nederland en een succesvol zakenvrouw.

Een van haar meest opvallende talenten was haar kleurgevoel. Dit uitte zich in de samenstelling van de kleuren bij het haar verven maar ook bij het adviseren van kleding en de te gebruiken make-up kleuren.

Met haar 48ste jaar stopte zij met werken en ging in “de Wieden” wonen. Hier begon ze aan haar lang gekoesterde wens ’schilderen’. Zij ging teken-en schilderles nemen.

Nu, jaren later, heeft Lia vele exposities gehad en is zij een succesvol schilderes. Zij is niet te vangen in een hokje van een bepaalde stijl. Alles wat haar boeit probeert ze weer te geven zoals zij dat ervaart zonder zich te laten remmen door de werkelijkheid. Haar beleving wordt een nieuwe werkelijkheid. Als zij aan het werk is verdwijnt ieder gevoel van tijd en plaats. Zij wordt één met haar schilderij om er na verloop van tijd herboren uit te komen.

Veel werken hebben via veilingen aanzienlijke bijdragen geleverd voor goede doelen. Sinds 2016 is zij verantwoordelijk voor de exposities in Kulturhus De Eendracht in Giethoorn. Lia is niet commercieel maar gelukkig redt ze het via verkopen haar kosten te dekken.